Krediti Svetske banke za Kraljevo

Bez autora
Feb 10 2011

Delegacija Svetske banke posetila je Privredno društvo za distribuciju električne energije "Elektrosrbija" u Kraljevu, kako bi se uverila u opravdanost izgradnje trafostanice u prigradskom naselju Ribnica, koju namerava da kreditira. Svih 450 trafostanica na području Kraljevo koje su oštećene u zemljotresu su u funkciji. Na više od 50 je potrebna rekonstrukcija, a od 22 trafostanice, koliko je neophodno zameniti, polovina je već postavljena. Najveći zahvat biće proširenje trafostanice "Ribnica". Ta trafostanica, snage 110/35 kilovolti, trebalo bi da bude izgrađena na mestu ranijeg objekta od 35/10 kilovolti koji je teško oštećen u zemljotresu koji je 3. novembra pogodio Kraljevo. Izgradnjom novog elektroenergetskog objekta u naselju u kome je u poslednjih deset godina naglo porastao broj stanovnika i broj preduzeća i radnji, obezbediće se uslovi za dalji razvoj privredne delatnosti.

Krediti Svetske banke za KraljevoSve trafostanice na području Kraljeva koje su oštećene u zemljotresu su u funkciji. Međutim, na više od 50 je potrebna rekonstrukcija. Najveći zahvat biće proširenje trafostanice "Ribnica" koju će kreditirati Svetska banka.

Delegacija Svetske banke posetila je Privredno društvo za distribuciju električne energije "Elektrosrbija" u Kraljevu, kako bi se uverila u opravdanost izgradnje trafostanice u prigradskom naselju Ribnica, koju namerava da kreditira.

Svih 450 trafostanica na području Kraljevo koje su oštećene u zemljotresu su u funkciji.

Na više od 50 je potrebna rekonstrukcija, a od 22 trafostanice, koliko je neophodno zameniti, polovina je već postavljena. Najveći zahvat biće proširenje trafostanice "Ribnica".

Ta trafostanica, snage 110/35 kilovolti, trebalo bi da bude izgrađena na mestu ranijeg objekta od 35/10 kilovolti koji je teško oštećen u zemljotresu koji je 3. novembra pogodio Kraljevo.

Izgradnjom novog elektroenergetskog objekta u naselju u kome je u poslednjih deset godina naglo porastao broj stanovnika i broj preduzeća i radnji, obezbediće se uslovi za dalji razvoj privredne delatnosti.

To, prema rečima savetnika za energetiku u Svetskoj banci Salvadora Rivere, odgovara ciljevima programa koji Svetska banka sprovodi u Srbiji od 2005. godine.

"Jedan od naših ciljeva je da energetske izvore učinimo dostupnim privatnim investitorima. Ulaganje u distributivnu delatnost treba da doprinese i smanjenju gubitaka električne energije i povećanju energetske efikasnosti", kazao je Rivera.

Direktor "Elektrosrbije" Slobodan Mihajlović je rekao da su EPS i Ministarstvo energetike pomogli u animiranju Svetske banke da kreditna sredstva usmeri u Kraljevo.

Ovo je kapitalan objekat koji stvara infrastrukturne uslove za investiranje u Kraljevo.

"Pored toga, u naseljima na desnoj obali Ibra i u centru grada znatno će se poboljšati naponske prilike", istakao je Mihajlović.

Za izgradnju trafostanice "Ribnica" 110/35 kilovolti potrebno je oko 3,5 miliona evra, a posao bi trajao dve godine.

"Svetska banka" za projekte koje sprovodi u Srbiji odobrava kredite na 20 godina otplate sa 5 godina grejs-perioda.

"Elektrosrbija Kraljevo" je u zemljotresu pretprela štetu od oko 120 miliona dinara, ne računajući trafostanicu u Ribnici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik